Historien 1854 - i dag

I 1854 indviedes det nye hus. Der findes i Grandjean-familiens eje et fotografi af Kongens Nytorv fra 1858, der viser ejendommen ganske få år efter den er rejst:

Sammenligner man  fotografiet med denne tegning fra begyndelsen af 18oo-tallet, kan man se den tydelige forandring med den nye (høje) bygning:

Nærheden til Det Kongelige Teater på Kgs. Nytorv og tiden med kunstmæcenen Collin betød, at mange af datidens kulturpersonligheder flokkedes i ejendommen, der efter den totale ombygning var blevet ”Grandjeans Gaard” med mondæn café/konditori. ”Gården”, der nu bestod af to forhuse i sen-klassicistisk stil mod hhv. Bredgade og Store Strandstræde, fremstod præsentabelt og i tidens ånd. Kunstneren Christian Hetsch malede de smukke indendørs vægdekorationer i konditoriet med inspiration fra dansens og musikkens muser. Flere af malerierne er bevaret og gør stadig lokalet til en ”Musernes løvsal”, som blev indrettet til restaurant omring 1900.Det lykkedes aldrig at få københavnerne til at vænne sig til ”Norgesgade” - og man forsøgte sig også med ”Dronningens Bredegade” - men i 1877 fik gaden officielt sit gamle navn tilbage: Bredgade, eller ”Bre’gade” som det udtaltes i folkemunde.

Grandjeans Gaard ligger her endnu, og senere er naboejendommen, Store Strandstræde 5, også erhvervet. I optegnelserne er anført en konstabel Mathies Thuesen som ejer helt tilbage i 1689, men ejendommen der står i dag, er opført i 1739 for brændevinsbrænder Ole Nielsen Strømmen, og ombygget i 1885-86. I slutningen af 1970'erne blev baghuset revet ned og gav plads til, at der kunne etableres en lille have og samtidig skabes meget mere lys i lejlighederne til begge sider.

Op gennem tiden er der foretaget få ændringer på ejendommene, og de står udseendemæssigt, i det meste, som på Grandjeans tid. ”Gården” Bredgade 4 og Store Strandstræde 3 blev fredet i 1959.


I 2006 udbrød der brand i tagkonstruktionen på Bredgade 4, men det lykkedes heldigvis at få bugt med ilden, inden branden spredte sig til de nærliggende bygninger. Skaderne blev dermed begrænset til tagetagen, der blev udbedret i et længerevarende istandsættelsesprojekt, hvor der blev lagt nyt tag, og ejendommene blev malet op i samme omgang, således at de fra 2007 står med renoverede facader. 


< tilbage  |